úterý 16. listopadu 2010

PERSPEKTIVA_ZÁKRES

Na obrázku je zákres do fotografie. Jako materiál nosníků lávky uvažuji  nejprve patinující ocel. Pilíř je z pohledového železobetonu. Kaple by mohla být z různých materiálů. Zvažuji možnost skla nebo děrovaného plechu, který zajistí vizuální kontakt i možnost slyšet řeku. Na výkresech kaple dále intenzivně pracuji. 

Zákres lávky s kaplí (foto MIREK PAZDERA)


















Děrovaný plech_možný materiál stěn kaple?


















Doc. Ing. Tomáš Rotter, CSc., přední český statik ocelových mostů mi nedoporučuje použít pro nosníky lávky patinující ocel. Nejde o materiál, který je zásadněji dražší než "obyčejná" ocel, ale jde o strukturu povrchu, jelikož nosníky budou plnit také fci zábradlí. Patinující ocel je drsná, hrubá a někdy i s trochu ostrými částmi, proto není zcela vhodné použít ji jako materiál, kterého se budou lidé dotýkat. Na obrázku je nosník lávky proveden z nepatinující oceli a natřen na bílo. Díky tomu působí nosník lehčeji a celek získává čistější dojem. Mimo to jsou na detaily styků materiálů, vyrobených z patinující oceli, kladeny vyšší nároky na zajištění odvodu vody, prachu, nečistot apod.


Druhá varianta_nosníky lávky bílé a s povrchem z nepatinující oceli

2 komentáře:

  1. dobry den, dekuji za rychlou reakci, patinujici ocel je jiste dobra volba, vodni kaple je o vode, to je podle me jeji hlavni tema, kaple jako sperk je mozna a zajimava, v tomto pripade bych ji vsak nepouzil, udelejte prosim hlavni tema kaple vodu, doporucuji jako pomucku napsat na kapli basnicku, nebo si nejakou najdete, ph

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, moc děkuji za komentář. Nejednalo se o rychlou reakci. Od čtvrteční konzultace pracuji na projektu, šlo jen o to, práci dát do prezentovatelné formy a publikovat na bloku.
    Moc se mi líbí Váš nápad s básničkou.
    Při práci na řezech a půdorysech kaple jsem se ještě trochu zdržel...viz nová zpráva: HMOTA A ŘEZY.
    Vše můžeme probrat na zítřejší konzultaci. Děkuji.

    OdpovědětVymazat